Парти диповете, познати още като разядки, са не само вкусни, но и лесни за приготвяне, което ги прави идеални за всяко събиране. Независимо дали планирате голямо парти, или скромна вечер с приятели, тези рецепти ще добавят допълнителна нотка на удоволствие към вашето меню. Ето няколко идеи за вкусни дипове, които ще впечатлят гостите ви.
Анатолий Попов-Толик е специалист “Проекти маркетинг” в “Медийна група България” и кулинарен блогър. Любовта към приготвянето на вкусна храна наследява от своите родители и вече 7 години успешно развива един от най-популярните кулинарни блогове в България. Всяка събота той подбира за читателите на в. “24 часа” изключителни рецепти, изпълнени и снимани от него.
Крема дип с чушки
Какво ви е необходимо: 125 г крема сирене; 2 твърдо сварени жълтъка; 1 ч.л. майонеза; 1 червена чушка, нарязана на кубчета; 1 зелена чушка нарязана на кубчета; 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно; черен пипер
Начин на приготвяне: В блендер сложете крема сиренето, жълтъците, майонезата и черния пипер. Блендирайте до получаването на гладка смес. Изсипете в купа, прибавете чушките, лука и разбъркайте добре с лъжица. Оставете да се охлади 15 мин, преди да сервирате.
Къри морков
Какво ви е необходимо: 1 малка глава лук, нарязана на ситно; 3 средно големи моркова, нарязани на ситно; 2 с.л. майонеза; 2 с.л. горчица; 2 с.л. масло; 1/2 ч.л. къри на прах; 1/2 ч.л. сол; . 1/3 ч.ч. вода
Начин на приготвяне: В тиган запържете лука в маслото. Прибавете морковите, водата, пипера и кърито. Оставете да заври, намалете котлона, покрийте с капак и оставете да къкри, докато зеленчуците омекнат напълно. След това махнете капака и оставете за още 8 мин, докато водата изври. Оставете да се охлади. Прехвърлете в кухненски робот или блендер и пасирайте до гладкост. Добавете майонезата и горчицата и разбъркайте добре.
С патладжан и пушен червен пипер
Какво ви е необходимо: 1 средно голям патладжан, обелен и нарязан на колелца; 4 скилидки чесън; 1/2 ч.ч. сурови орехи; сокът на един лимон; 2-3 к.л. паста хариса; 2 ч.л. пушен червен пипер; 1 с.л. кленов сироп; 1-2 с.л. зехтин; черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 190°C. Поръсете патладжана от двете страни със сол. Оставете го за 30 мин, за да му се отцеди излишната течност и да изчезне горчивината от него. Измийте го след това много добре под течаща вода. Подредете го в тава, покрита с хартия за печене, като между него сложите чесъна и орехите. Изпечете за около 20 мин. Оставете зеленчуците да изстинат. Сложете ги в блендер и заедно с останалите продукти и пасирайте, като не е задължително да получавате гладка смес.
Урнебес
Какво ви е необходимо: 500 г твърдо бяло саламурено сирене; 200 г айвар; 1 с.л. лют червен пипер; 2 люти чушки, нарязани на ситно; 2 скилидки чесън, пресовани; 70 мл зехтин; черен пипер
Начин на приготвяне: В голяма купа намачкайте сиренето. Прибавете зехтина, айвара, червения пипер, черния пипер, лютите чушки и чесъна. Разбъркайте много добре. Преди да сервирате, оставете в хладилника за час.
Хумус с копър и лимон
Какво ви е необходимо: 200 г сварен нахут; 1 връзка пресен копър, нарязана на едро; 2 с.л. сусамов тахан; сокът на един лимон; 1 скилидка чесън; 1 с.л. зехтин; 1 ч.л. ябълков оцет; сол
Начин на приготвяне: Сложете всички продукти в блендер и пасирайте до гладка смес, ако е необходимо, добавете няколко лъжици хладка вода.
Чикън
Какво ви е необходимо: 100 г бяло пилешко месо, варено и накъсано на ситно; 2 с.л. йогурт; 1 с.л. майонеза; 1 ч.л. горчица; 2 стръка пресен чесън, нарязани на ситно; черен пипер
Начин на приготвяне: В купа смесете йогурта, майонезата и горчицата. Разбъркайте добре и добавете пилешкото, черния пипер и чесъна. Разбъркайте отново, покрийте купата със стреч фолио и оставете да се охлади, преди да сервирате.
Салца хот
Какво ви е необходимо: 2 домата, обелени и нарязани на ситно; 2 червени чушки, печени и нарязани на ситно; 1 малка глава лук, нарязана на ситно; 2 скилидки чесън, нарязани на много ситно; 1 ч.ч. пюре от патладжан; 2 чушки халапеньо, нарязани на ситно; олио; черен пипер; сол; 1 к.л. кафява захар
Начин на приготвяне: Запържете до прозрачност лука, след което добавете и чесъна. След като стане златист, прибавете чушките, доматите и пюрето от патладжан. Оставете на бавен огън да къкри. Десет минути преди да свалите от котлона, добавете чушките халапеньо и овкусете с черен пипер и кафява захар. Свалете от огъня и оставете да изстине много добре, преди да сервирате.
С грах и зелени маслини
Какво ви е необходимо: 1 консерва грах; 100 г зелени маслини без костилка; 125 г крема сирене; 2 скилидки чесън; черен пипер
Начин на приготвяне: Изсипете всичко в блендер, пасирайте и овкусете с черен пипер. Охладете, преди да сервирате.