Анатолий Попов-Толик е специалист “Проекти маркетинг” в “Медийна група България” и кулинарен блогър. Любовта към приготвянето на вкусна храна наследява от своите родители и вече 7 години успешно развива един от най-популярните кулинарни блогове в България. Всяка събота той подбира за читателите на в. “24 часа” изключителни рецепти, изпълнени и снимани от него:
Класиката “Мохито”
Какво ви е необходимо: 40 мл бял ром; 1/2 лайм, нарязан на едри парчета; листа мента; 2 ч. л. кафява захар; 100 мл газирана вода; кубчета лед
Начин на приготвяне: В подходяща чаша сложете листата мента, парчетата лайм и кафявата захар. Разбъркайте, като натискате листата мента и лайма, по този начин ще ароматизирате напитката. Изсипете след това газираната вода, рома и охладете с лед.
Целувка с аромат на нар
Какво ви е необходимо: 30 г ликьор от нар; 25 г водка; 15 г сок от червени боровинки и захар за украса
Начин на приготвяне: Смесете ликьора от нар, водката и сока от червени боровинки в шейкър и ги разбъркайте. Сипете сместа в коктейлна чаша, като преди това сте направили бордюр от бяла захар и сте сложили в нея богато количество лед.
Лятна свежест

Какво ви е необходимо: 20 мл коняк; 20 мл бял ром; 20 мл ликьор със сладък аромат на портокалови кори; 20 мл лимонов сок; стръкче розмарин; резенче дехидратиран лимон; лед
Начин на приготвяне: Смесете съставките в шейкър с лед, разбъркайте добре и прецедете през стренер. Сервирайте в чаша с дебели стени с лед, резенче дехидратиран лимон и клонка розмарин.
Шотове с джин и праскова

Какво ви е необходимо: 1/2 праскова; 100 мл джин; 150 мл тоник; 50 мл сок от праскови; 1/2 лимон; лед
Начин на приготвяне: Изсипете плодовете, джина и безалкохолните в шейкър и ги разбъркайте добре. Преди да разпределите коктейла в чашки, сложете във всяка резен праскова и резен лимон. Сервирайте ги охладени.
“Маргарита” със смокини

Какво ви е необходимо: 40 мл бяла текила; 40 мл сок от лимон; 20 мл ликьор от смокини; сол; лед
Начин на приготвяне: Натрийте ръбчето на чашата с резенче лимон. В чинийка разстелете солта, обърнете чашата и внимателно я допрете, така че да полепне сол по края. В шейкър смесете всички съставки и ги разбийте добре с лед. Изсипете в “подсолената” чаша и сервирайте с украса по желание.
Мохито с червен грейпфрут

Какво ви е необходимо: резени червен грейпфрут; мента; захар; ром; лимонов сок; газирана вода; натрошен лед
Начин на приготвяне: Смесете малко от лимоновия сок, ментата и захарта в шейкър. Разбъркайте добре, за да може захарта да се разтопи. Изцедете лимоните и грейпфрутите, като добавите към тях рома. Разбъркайте всичко отново в шейкър и към готовия коктейл добавете газираната вода и леда.
Дайкири хайбол

Какво ви е необходимо, за да го направите: хавански ром; кордиал хибискус (овкусен чай от кори на лимон и грейпфрут); малинова сода; солен разтвор; свежа мента и малини за украса
Начин на приготвяне: Сложете всички съставки в шейкър и разбийте енергично. Разпределете в подходящи чаши с лед. Украсете със свежа мента и пресни малини.
“Лонг Айлънд”

Какво ви е необходимо: 30 мл водка; 30 мл текила; 30 мл джин; 30 мл ром; 30 мл трипъл сек; 50 мл кока-кола; 1 резен лайм
Начин на приготвяне: Изсипете алкохола в шейкър с лед и разбийте много добре. Изсипете във висока чаша и долейте с кока-кола. Украсете коктейла с резен лайм.